Informació del curs
Titulació
Certificat d'assistència
Proves
Teòriques
Durada
8 a 10 mesos
Horari
17:00 h. a 22:00 h.
Grups
Grups segons normativa Covid-19
Tipus de curs
Presencial
Som líders en percentatge d'aprovats i assoliment de places del Camp de Tarragona.
- Oposiciones para maestros de Educación Infantil. Vea a continuación las bases y los requisitos.
- Gran número de aprobados en anteriores convocatorias.
- Tener la nacionalidad española o la de otro estado miembro de la Unión Europea o nacional de algún Estado al que sea de aplicación la Directiva 2004/38/CE del Parlamento Europeo sobre libre circulación de trabajadores y la norma que se dicte para su incorporación al ordenamiento jurídico español.
- Tener dieciséis años cumplidos y no exceder, en el momento del nombramiento como funcionario de carrera, la edad establecida para la jubilación con carácter general
- Estar en posesión, o reunir las condiciones para la expedición, del título de maestro o el título de grado correspondiente.
- No padecer enfermedad ni estar afectado por limitación física o psíquica incompatible con el ejercicio de las funciones correspondientes al cuerpo y a la especialidad a que se opta.
- No haber sido separado, mediante expediente disciplinario, del servicio de ninguna de las administraciones públicas, ni hallarse inhabilitado para el ejercicio de las funciones públicas.
- No ser funcionario de carrera en prácticas o estar pendiente del correspondiente nombramiento del mismo cuerpo al que quiere ingresar.
- Cos de Professors d'Ensenyament Secundari: tenir el títol de doctorat, llicenciatura, enginyeria, arquitectura, o el títol de grau corresponent o altres títols equivalents a efectes de docència i la formació pedagògica i didàctica a què fa referència l'article 100.2 de la Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'educació, amb les dispenses corresponents.
- Cos de professors tècnics de formació professional: tenir el títol de diplomatura universitària, enginyeria tècnica, arquitectura tècnica, o el títol de grau corresponent o altres títols equivalents a efectes de docència.
- Cos de Professors d'Escoles Oficials d'Idiomes: tenir el títol de doctorat, llicenciatura, enginyeria, arquitectura, o el títol de grau corresponent o altres títols equivalents a efectes de docència i la formació pedagògica i didàctica a què fa referència l'article 100.2 de la Llei Orgànica 2/2006, de 3 de maig, dEducació, amb les dispenses corresponents.
- Cos de Professors d'Arts Plàstiques i Disseny: tindre el títol de doctorat, llicenciatura, enginyeria o arquitectura, o el títol de grau corresponent o altres títols equivalents a efectes de docència.
- Explicació dels continguts dels diferents àmbits de l'temari.
- Preparació de programacions i unitats didàctiques.
- Realització de supòsits pràctics.
- Preparació de presentacions orals.
- Simulacre d'examen.
* Opcionalment, si l'alumne no té acreditat el nivell C de català, podrà comptar amb un filòleg de el centre.
FASE D'OPOSICIÓ
Primera Prova (Coneixements de les dues llengües oficials a Catalunya)
Quedaran exempts de la realització de la part oral i escrita de llengua catalana els aspirants que acreditin, documentalment, posseir el cetificat de Suficiència de Llengua Catalana (Nivell C) o superior.
Segona Prova
La fase doposició constarà duna única prova estructurada en dues parts, que no tindran caràcter eliminatori. El tribunal només farà pública la nota final i global de la prova.
Primer exercici: Demostració de coneixements específics necessaris per impartir la docència.
Consistirà en el desenvolupament, per escrit, dun tema elegit per laspirant dentre tres temes trets a latzar pel tribunal. Per fer aquesta part A, disposaran de 2 hores.
Es convocarà laspirant a la lectura pública davant el tribunal de la part A, abans de realitzar la part B de la prova.
Segon exercici: Temari
La qualificació serà de 0 a 10; té un pes del 70% la part A i un pes del 30%, la part B.
Tercera prova: Comprovació de l'aptitud pedagògica i el domini de les tècniques necessàries per a l'exercici docent.
Consistirà en la presentació duna programació didàctica i en la preparació i exposició oral duna unitat didàctica. La programació inclou el desenvolupament dun esquema de cadascuna de les unitats didàctiques corresponents a un curs escolar que, com a mínim, han de ser nou.
Laspirant disposarà dun període màxim de 45 minuts per a la defensa oral de la programació.
FASE DE CONCURS
Aquells la nota dels quals de la fase d'oposició sigui superior a un 5 hauran de presentar els seus mèrits davant del tribunal. El tribunal, seguint un barem que hi ha a la convocatòria, calcularà la nota numèrica dels mèrits, ponderant aquests mèrits com un 40% de la nota final.
Nota final: 60% de la puntuació obtinguda a la fase d'oposició + 40% de la puntuació obtinguda a la fase de concurs.
1. Característiques generals del nen i la nena fins als sis anys. Principals factors que intervenen en el desenvolupament. Etapes i moments més significatius. El desenvolupament infantil el primer any de vida. El paper dels adults.
2. El desenvolupament psicomotor en els nens i les nenes fins als sis anys. La psicomotricitat al currículum de l'Educació Infantil. La sensació i percepció com a font de coneixements. Lorganització sensorial i perceptiva. La intervenció educativa.
3. El desenvolupament de la personalitat. El desenvolupament afectiu als nens i nenes de zero a sis anys. Aportacions de diferents autors. La conquesta de lautonomia. Directrius per a una correcta intervenció educativa.
4. El nen descobreix els altres. Procés de descoberta, de vinculació i acceptació. L'escola com a institució socialitzadora. El paper del centre dEducació Infantil en la prevenció i intervenció amb nens i nenes en situació de risc social. Principals conflictes de la vida en grup.
5. Desenvolupament cognitiu fins als sis anys. El coneixement de la realitat. L'observació i l'exploració del món físic, natural i social. Gènesi i formació dels principals conceptes.
6. Influència dels principals corrents pedagògics i psicològics a l'Educació Infantil. Visió actual de les vostres aportacions. Experiències renovadores rellevants. Valoració crítica.
7. La família com a primer agent de socialització. La transformació de la funció educativa de la família al llarg de la història. Expectatives familiars respecte a lEducació Infantil. Període dadaptació dels nens i nenes al centre educatiu. Relacions entre la família i lequip docent.
8. Educació per a la salut. Actituds i hàbits referits al descans, la higiene i l'activitat infantil. Prevenció daccidents, primers auxilis i malalties infantils. Criteris per a la intervenció educativa.
9. Alimentació, nutrició i dietètica. Alimentació equilibrada i planificació de menús. Trastorns infantils relacionats amb lalimentació. Les hores de menjar com a moments educatius.
10. L'educació sexual a l'etapa infantil. Descobriment i identificació amb el mateix sexe. La construcció dels rols masculí i femení. Estratègies educatives per evitar la discriminació de gènere.
11. Consecució de les capacitats generals de l'etapa mitjançant els objectius i els continguts de les àrees del currículum d'Educació Infantil.
12. Principis dintervenció educativa en Educació Infantil. Lenfocament globalitzador. Sentit i significativitat de laprenentatge. Una metodologia basada en l'observació i l'experimentació. Concreció en el marc del projecte curricular.
13. La programació al primer cicle d'Educació Infantil. Objectius, continguts i metodologia adequada per als nens i nenes de zero a tres anys.
14. La programació al segon cicle d'Educació Infantil. Objectius, continguts i propostes metodològiques més adequades per a aquest cicle. Les diferents unitats de programació. La continuïtat entre lEducació Infantil i Primària. Mesures curriculars i vies de coordinació.
15. La funció del mestre en educació infantil. La intencionalitat educativa. Relacions interactives entre el nen i leducador. El mestre com a membre de lequip educatiu i en la seva relació amb les famílies.
16. Lorganització dels espais i del temps. Criteris per a una adequada distribució i organització espacial i temporal. Ritmes i rutines quotidianes. Lavaluació dels espais i del temps.
17. Equipament, material didàctic i material curricular a Educació Infantil. Selecció, utilització i avaluació dels recursos materials.
18. El desenvolupament del llenguatge. Llenguatge i pensament. Evolució de la comprensió i lexpressió. La comunicació no verbal. Problemes més freqüents al llenguatge infantil.
19. L'ensenyament i l'aprenentatge de la llengua a l'educació infantil. Tècniques i recursos per a la comprensió i lexpressió oral. La intervenció educativa en cas de llengües en contacte.
20. La literatura infantil. El conte: el valor educatiu. Criteris per seleccionar, utilitzar i narrar contes orals o escrits. Activitats a partir del conte. La biblioteca d´aula.
21. Leducació musical en Educació Infantil. El descobriment del so i del silenci. Característiques i criteris de selecció de les activitats musicals. Els recursos didàctics. El folklore popular.
22. Evolució de lexpressió plàstica en els nens i nenes. Elements bàsics del llenguatge plàstic. Objectius, continguts, materials, activitats, estratègies metodològiques i davaluació de lexpressió plàstica. Models i estereotips.
23. Lexpressió corporal. El gest i el moviment. L'expressió corporal com a ajuda a la construcció de la identitat i de l'autonomia personal. Joc simbòlic i joc dramàtic. Les activitats dramàtiques.
24. La influència de la imatge al nen. La lectura i la interpretació d'imatges. El cinema, la televisió i la publicitat. Criteris de selecció i utilització de materials audiovisuals i de les noves tecnologies a l'Educació Infantil.
25. Formació de capacitats relacionades amb el desenvolupament logicomatemàtic. Recursos didàctics i activitats adequades a letapa dEducació Infantil.
26. L'àrea de llengua catalana i literatura a l'educació primària: enfocament i característiques. Contribució de làrea al desenvolupament de les competències bàsiques. Objectius, continguts i criteris davaluació. Relació amb altres àrees del currículum.
27. La literatura catalana en el context escolar. Manifestacions literàries més importants aplicades a leducació primària. Tècniques i estratègies dutilització de la literatura infantil. La biblioteca escolar com a recurs didàctic a l'educació literària.
28. L'àmbit de llengües a l'educació primària: ensenyament integrat. Transferència de coneixements duna llengua a una altra. Contribució des de les àrees lingüístiques a la consecució de la competència plurilingüe i intercultural.
- Resolució ENS/2273/2016, de 5 d'octubre, d'octubre, de modificació de la Resolució ENS/1814/2016, de 18 de juliol, de convocatòria de concurs oposició per a l'ingrés i accés a la funció pública docent (DOGC núm. 7226, de 14.10.2016)
-
Resolució ENS/1814/2016, de 18 de juliol,de convocatòria de concurs oposició per a l'ingrés i accés a la funció pública docent. (DOGC núm. 7170, de 26.07.2016)