Oposicions per a Mestres Educació Primària

Oposicions per a Mestres Educació Primària
Som líders en percentatge d'aprovats i assoliment de places del Camp de Tarragona.
Informació
- Titulació: Certificat d'assistència.
- Durada total: 8 a 10 mesos.
- Horari: 17 a 22 h.
- Modalitat: Presencial.
- Aules espaioses i climatitzades.
Els objectius del curs estan centrats al coneixement de les diferents fases del procediment d’accés al cos docent, i valorar les capacitats de cadascuna de les persones aspirants.
Així mateix s’estableix una la programació per la formació dels aspirants i que s’estructura a partir de quatre grans eixos de treball:
- Orientacions per l’estudi i exposició del temari - facilitar tècniques pel procés de memorització del temari, així com estructurar les respostes del tema a explicar.
- Programació didàctica - tot iniciant-la des de zero, com si es tracta de revisió/millora d’alguna ja elaborada, s’establirà un guió de treball a partir de les indicacions establertes en la convocatòria. Per tant s’analitzaran els continguts indicats pel Departament d’Educació: currículum, objectius, competències, criteris d’avaluació, metodologia, temporització, atenció a la diversitat, igualtat de gènere, etc., així com tot el referent als aspectes més formals del document: format, tipus i mida de lletra, pàgines, etc.
- Part pràctica - tot treballant a partir de plantejaments propis, i seguint els criteris establerts en la convocatòria, s’aniran exercitant les habilitats de les persones aspirants, tot potenciant les seves capacitats i valorant la seva proposta, tot cercant altres possibles plantejaments de resolució. Es proposaran estratègies de resposta, així com pautes i orientacions de cara al redactat de l’exercici.
- Defensa davant el tribunal - es treballaran els aspectes formals de l’acte, com l’actitud a adoptar davant del tribunal i com reaccionar davant les possibles situacions d’estrès. Es treballarà l’elaboració d’un guió-resum de la programació com a suport davant del tribunal. Es realitzaran simulacions de la defensa de la programació / unitat didàctica, així com de la lectura del supòsit pràctic. Sense oblidar-nos de com respondre a les qüestions que puguin plantejar els membres del tribunal.
Requisits
- Tenir la nacionalitat espanyola o la d'un altre estat membre de la Unió Europea o nacional d'algun Estat al qual sigui aplicable la Directiva 2004/38/CE del Parlament Europeu sobre lliure circulació de treballadors i la norma que es dicti per incorporar-la a l'ordenament jurídic espanyol.
- Tenir setze anys complerts i no excedir, en el moment del nomenament com a funcionari de carrera, ledat establerta per a la jubilació amb caràcter general.
- Estar en possessió, o reunir les condicions per a lexpedició, del títol de mestre o el títol de grau corresponent.
- No patir malaltia ni estar afectat per limitació física o psíquica incompatible amb lexercici de les funcions corresponents al cos ia lespecialitat a què sapta.
- No haver estat separat, mitjançant expedient disciplinari, del servei de cap de les administracions públiques, ni trobar-se inhabilitat per a lexercici de les funcions públiques.
- No ser funcionari de carrera en pràctiques o estar pendent del corresponent nomenament del mateix cos a què vol ingressar.
Proves
FASE D'OPOSICIÓ
Primera Prova (Coneixements de les dues llengües oficials a Catalunya)
Quedaran exempts de la realització de la part oral i escrita de llengua catalana els aspirants que acreditin, documentalment, posseir el cetificat de Suficiència de Llengua Catalana (Nivell C) o superior.
Segona Prova
La fase doposició constarà duna única prova estructurada en dues parts, que no tindran caràcter eliminatori. El tribunal només farà pública la nota final i global de la prova.
Primer exercici: Demostració de coneixements específics necessaris per impartir la docència.
Consistirà en el desenvolupament, per escrit, dun tema elegit per laspirant dentre tres temes trets a latzar pel tribunal. Per fer aquesta part A, disposaran de 2 hores.
Es convocarà laspirant a la lectura pública davant el tribunal de la part A, abans de realitzar la part B de la prova.
Segon exercici: Temari
La qualificació serà de 0 a 10; té un pes del 70% la part A i un pes del 30%, la part B.
Tercera prova: Comprovació de l'aptitud pedagògica i el domini de les tècniques necessàries per a l'exercici docent.
Consistirà en la presentació duna programació didàctica i en la preparació i exposició oral duna unitat didàctica. La programació inclou el desenvolupament dun esquema de cadascuna de les unitats didàctiques corresponents a un curs escolar que, com a mínim, han de ser nou.
Laspirant disposarà dun període màxim de 45 minuts per a la defensa oral de la programació.
FASE DE CONCURS
Aquells la nota dels quals de la fase d'oposició sigui superior a un 5 hauran de presentar els seus mèrits davant del tribunal. El tribunal, seguint un barem que hi ha a la convocatòria, calcularà la nota numèrica dels mèrits, ponderant aquests mèrits com un 40% de la nota final.
Nota final: 60% de la puntuació obtinguda a la fase d'oposició + 40% de la puntuació obtinguda a la fase de concurs.
Temari
- Explicació dels continguts del temari.
- Realització de tests del contingut del temari.
- Preparació dels test psicotècnics, actitudinals i de personalitat.
- Realització i correcció de test de personalitat i proves actitudinals.
- Realització de casos pràctics.
- Simulacres d'examen.
*Opcionalment, si l'alumne no té acreditat el nivell C de català, podrà comptar amb un filòleg del centre.
Els temaris que s'hauran de desenvolupar a la part A apareixen publicats en les ordres següents:
- Ordre de 9 de setembre de 1993 (BOE 226 de 21.09.1993).
- Ordre ECI/592/2007 de 12.03.2007 (BOE 64 de 15.03.2007).
1. Característiques bàsiques del desenvolupament psicoevolutiu dels nens i nenes dels sis als dotze anys. Aspectes cognitius, motrius, afectius i socials. Implicacions en el desenvolupament del procés educatiu i densenyament-aprenentatge.
2. La concreció dels currículums en el marc del projecte educatiu del centre. Programació docent per donar resposta a les diferents necessitats de l'alumnat: principis pedagògics que cal tenir en compte, estratègies per a la seva elaboració al cicle, curs i aula. Coordinació docent.
3. La tutoria a l'Educació Primària. Suport i orientació en el procés daprenentatge. Col·laboració amb les famílies. Funcions del tutor en relació amb lequip docent i altres professionals. El pla dacció tutorial. Propostes dacció tutorial.
4. Latenció a la diversitat de lalumnat. Principis i estratègies. Mesures organitzatives, curriculars i didàctiques. Alumnat amb necessitat específica de suport educatiu. Mesures educatives específiques.
5. Lavaluació dels processos daprenentatge de lalumnat dEducació Primària. Característiques, estratègies, tècniques i instruments davaluació. Promoció i plans específics de reforç.
6. Les tecnologies de la informació i la comunicació. Intervenció educativa per al seu ús i aplicació a les diferents àrees de coneixement.
7. Làrea de Coneixement del medi natural, social i cultural en lEducació Primària: enfocament, característiques i propostes dintervenció educativa. Contribució de làrea al desenvolupament de les competències bàsiques. Objectius, continguts i criteris d'avaluació: aspectes més rellevants. Relació amb altres àrees del currículum.
8. Construcció de la noció de temps històric a l'Educació Primària. Àmbits destudi de processos i fets històrics. Laprenentatge de les grans etapes històriques de la humanitat. Utilització de documents: orals, escrits i restes materials. Intervenció educativa.
9. Lentorn i la seva conservació. Relacions entre els elements dels ecosistemes, factors de deteriorament i regeneració. Capacitat dels éssers humans per actuar sobre la naturalesa. Intervenció educativa.
10. Laprenentatge dels fenòmens físics i els canvis químics. Planificació i realització d'experiències per a l'estudi de propietats, les característiques i el comportament de la matèria i l'energia.
11. Làrea dEducació per a la ciutadania i els drets humans en lEducació Primària: enfocament, característiques i propostes dintervenció educativa. Contribució de làrea al desenvolupament de les competències bàsiques. Objectius, continguts i criteris d'avaluació: aspectes més rellevants. Relació amb altres àrees del currículum.
12. Làrea dEducació Artística en lEducació Primària com a àrea integrada: enfocament, característiques i propostes dintervenció educativa. Contribució de làrea al desenvolupament de les competències bàsiques. Objectius, continguts i criteris d'avaluació: aspectes més rellevants. Relació amb altres àrees del currículum.
13. Els diferents llenguatges i tècniques artístiques. Intervenció educativa en l'elaboració de composicions plàstiques i imatges: planificació, disseny i organització del procés; selecció i utilització de materials i tècniques.
14. Làrea de Llengua castellana i literatura en lEducació Primària: enfocament, característiques i propostes dintervenció educativa. Contribució de làrea al desenvolupament de les competències bàsiques. Objectius, continguts i criteris davaluació: aspectes més rellevants. Desenvolupament de la competència comunicativa en altres àrees del currículum.
15. La intervenció educativa en la reflexió sistemàtica sobre el llenguatge a l'Educació Primària en relació amb les condicions d'ús: el context comunicatiu, els àmbits d'ús i el text. Ladquisició de la lectura i lescriptura.
16. Leducació literària en el context escolar. Manifestacions literàries més importants aplicades a l'educació primària. Tècniques i estratègies dutilització de la literatura infantil i juvenil. La biblioteca escolar i la biblioteca d'aula com a recursos didàctics a l'educació literària.
17. Procés d'adquisició i desenvolupament del llenguatge a l'Educació Primària: comprensió i expressió oral, elements no lingüístics que acompanyen la comunicació oral. Estratègies dintervenció educativa.
18. Desenvolupament i característiques del procés lector a l'Educació Primària. Tècniques i estratègies de comprensió lectora en diferents situacions de comunicació i amb diferents tipus de textos. La lectura: plans de foment i estratègies dintervenció educativa.
19. Desenvolupament de lexpressió escrita en lEducació Primària. Mètodes i estratègies daprenentatge. Composició de diferents textos escrits. Utilització de les tecnologies de la informació i la comunicació. Estratègies dintervenció educativa.
20. Làrea de Matemàtiques en lEducació Primària: enfocament, característiques i propostes dintervenció educativa. Contribució al desenvolupament de les competències bàsiques. Objectius, continguts i criteris davaluació: aspectes més rellevants. Relació amb altres àrees del currículum.
21. Resolució de problemes. Diferents classes i mètodes de resolució. Planificació, gestió dels recursos, representació, interpretació i valoració dels resultats. Estratègies dintervenció educativa.
22. L'aprenentatge dels números i el càlcul numèric. Números naturals, sencers, fraccionaris i decimals. Sistemes de numeració. Relació entre els números. Operacions de càlcul i procediments del mateix (càlcul escrit, mental, estimació i calculadora). Intervenció educativa.
23. Les magnituds i la seva mida. Unitats i Instruments de mesura. Estimació i aproximació als mesuraments. Recursos didàctics i intervenció educativa.
24. Evolució de la percepció espacial a l'Educació Primària. Elements, formes i relacions geomètriques a l'entorn: classificació i representació. Intervenció educativa.
25. Recollida, organització i representació de la informació. Taules de dades. Tipus de gràfics. Aplicacions a les diferents àrees ia la interpretació de dades. Utilització de les tecnologies de la informació i la comunicació per al tractament de dades.
D'acord amb el PREVIST a la DISPOSICIÓ TRANSITÒRIA 2.3 del Reial decret 276/2007, de 23 de febrer, al temari de l'especialitat de primària del cos de Mestres s'afegeixen tres temes relacionats amb la llengua catalana i literatura, que compten com a números 26 , 27 i 28 i que quedin redactats de la manera següent:
26. Làrea de llengua catalana i literatura a leducació primària: enfocament i característiques. Contribució de l'àrea al desenvolupament de les competències bàsiques. Objectius, continguts i criteris d'avaluació. Relació Qualitat amb altres àrees del currículum.
27. La literatura catalana al context escolar. Manifestacions literàries més importants aplicades a l'educació primària. Tècniques i estratègies d'utilització de la literatura infantil. La biblioteca escolar com a recurs didàctic a l'educació literària.
28. L'Àmbit de llengües a l'educació primària: ensenyament integrat. Transferència de Coneixements de 1 llengua a una altra. Contribució des de les àrees lingüístiques a l'assoliment de la competència plurilingüe i intercultural.
experiencia
cualificados
de pago