
Oposicions per a Professors d'Educació Secundària
Som líders en percentatge d'aprovats i assoliment de places del Camp de Tarragona.
Informació
- Titulació: Certificat d'assistència.
- Durada total: 8 a 10 mesos.
- Horari: 17 a 22 h.
- Modalitat: Presencial.
- Aules espaioses i climatitzades.
Els objectius del curs estan centrats al coneixement de les diferents fases del procediment d’accés al cos docent, i valorar les capacitats de cadascuna de les persones aspirants.
Així mateix s’estableix una la programació per la formació dels aspirants i que s’estructura a partir de quatre grans eixos de treball:
- Orientacions per l’estudi i exposició del temari - facilitar tècniques pel procés de memorització del temari, així com estructurar les respostes del tema a explicar.
- Programació didàctica - tot iniciant-la des de zero, com si es tracta de revisió/millora d’alguna ja elaborada, s’establirà un guió de treball a partir de les indicacions establertes en la convocatòria. Per tant s’analitzaran els continguts indicats pel Departament d’Educació: currículum, objectius, competències, criteris d’avaluació, metodologia, temporització, atenció a la diversitat, igualtat de gènere, etc., així com tot el referent als aspectes més formals del document: format, tipus i mida de lletra, pàgines, etc.
- Part pràctica - tot treballant a partir de plantejaments propis, i seguint els criteris establerts en la convocatòria, s’aniran exercitant les habilitats de les persones aspirants, tot potenciant les seves capacitats i valorant la seva proposta, tot cercant altres possibles plantejaments de resolució. Es proposaran estratègies de resposta, així com pautes i orientacions de cara al redactat de l’exercici.
- Defensa davant el tribunal - es treballaran els aspectes formals de l’acte, com l’actitud a adoptar davant del tribunal i com reaccionar davant les possibles situacions d’estrès. Es treballarà l’elaboració d’un guió-resum de la programació com a suport davant del tribunal. Es realitzaran simulacions de la defensa de la programació / unitat didàctica, així com de la lectura del supòsit pràctic. Sense oblidar-nos de com respondre a les qüestions que puguin plantejar els membres del tribunal.
Requisits
- Tenir la nacionalitat espanyola o la d'un altre estat membre de la Unió Europea o nacional d'algun Estat al qual sigui aplicable la Directiva 2004/38/CE del Parlament Europeu sobre lliure circulació de treballadors i la norma que es dicti per incorporar-la a l'ordenament jurídic espanyol.
- Tindre setze anys complerts i no excedir, en el moment del nomenament com a funcionari de carrera, l'edat establerta per a la jubilació amb caràcter general.
- Estar en possessió, o reunir les condicions per a l'expedició, del títol de mestre o el títol de grau corresponent.
- No patir malaltia ni estar afectat per limitació física o psíquica incompatible amb l'exercici de les funcions corresponents al cos i a l'especialitat a què sapta.
- No haver estat separat, mitjançant expedient disciplinari, del servei de cap de les administracions públiques, ni trobar-se inhabilitat per a l'exercici de les funcions públiques.
- No ser funcionari de carrera en pràctiques o estar pendent del corresponent nomenament del mateix cos a què vol ingressar.
- Cos de Professors d'Ensenyament Secundari: tenir el títol de doctorat, llicenciatura, enginyeria, arquitectura, o el títol de grau corresponent o altres títols equivalents a efectes de docència i la formació pedagògica i didàctica a què fa referència l'article 100.2 de la Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'educació, amb les dispenses corresponents.
- Cos de professors tècnics de formació professional: tenir el títol de diplomatura universitària, enginyeria tècnica, arquitectura tècnica, o el títol de grau corresponent o altres títols equivalents a efectes de docència.
- Cos de Professors d'Escoles Oficials d'Idiomes: tenir el títol de doctorat, llicenciatura, enginyeria, arquitectura, o el títol de grau corresponent o altres títols equivalents a efectes de docència i la formació pedagògica i didàctica a què fa referència l'article 100.2 de la Llei Orgànica 2/2006, de 3 de maig, dEducació, amb les dispenses corresponents.
- Cos de Professors d'Arts Plàstiques i Disseny: tindre el títol de doctorat, llicenciatura, enginyeria o arquitectura, o el títol de grau corresponent o altres títols equivalents a efectes de docència.
Proves
Temari
- Explicació dels continguts del temari.
- Realització de tests del contingut del temari.
- Preparació dels test psicotècnics, actitudinals i de personalitat.
- Realització i correcció de test de personalitat i proves actitudinals.
- Realització de casos pràctics.
- Simulacres d'examen.
*Opcionalment, si l'alumne no té acreditat el nivell C de català, podrà comptar amb un filòleg del centre.
1. Característiques generals del nen i la nena fins als sis anys. Principals factors que intervenen en el desenvolupament. Etapes i moments més significatius. El desenvolupament infantil el primer any de vida. El paper dels adults.
2. El desenvolupament psicomotor en els nens i les nenes fins als sis anys. La psicomotricitat al currículum de l'Educació Infantil. La sensació i percepció com a font de coneixements. Lorganització sensorial i perceptiva. La intervenció educativa.
3. El desenvolupament de la personalitat. El desenvolupament afectiu als nens i nenes de zero a sis anys. Aportacions de diferents autors. La conquesta de lautonomia. Directrius per a una correcta intervenció educativa.
4. El nen descobreix els altres. Procés de descoberta, de vinculació i acceptació. L'escola com a institució socialitzadora. El paper del centre dEducació Infantil en la prevenció i intervenció amb nens i nenes en situació de risc social. Principals conflictes de la vida en grup.
5. Desenvolupament cognitiu fins als sis anys. El coneixement de la realitat. L'observació i l'exploració del món físic, natural i social. Gènesi i formació dels principals conceptes.
6. Influència dels principals corrents pedagògics i psicològics a l'Educació Infantil. Visió actual de les vostres aportacions. Experiències renovadores rellevants. Valoració crítica.
7. La família com a primer agent de socialització. La transformació de la funció educativa de la família al llarg de la història. Expectatives familiars respecte a lEducació Infantil. Període dadaptació dels nens i nenes al centre educatiu. Relacions entre la família i lequip docent.
8. Educació per a la salut. Actituds i hàbits referits al descans, la higiene i l'activitat infantil. Prevenció daccidents, primers auxilis i malalties infantils. Criteris per a la intervenció educativa.
9. Alimentació, nutrició i dietètica. Alimentació equilibrada i planificació de menús. Trastorns infantils relacionats amb lalimentació. Les hores de menjar com a moments educatius.
10. L'educació sexual a l'etapa infantil. Descobriment i identificació amb el mateix sexe. La construcció dels rols masculí i femení. Estratègies educatives per evitar la discriminació de gènere.
11. Consecució de les capacitats generals de l'etapa mitjançant els objectius i els continguts de les àrees del currículum d'Educació Infantil.
12. Principis dintervenció educativa en Educació Infantil. Lenfocament globalitzador. Sentit i significativitat de laprenentatge. Una metodologia basada en l'observació i l'experimentació. Concreció en el marc del projecte curricular.
13. La programació al primer cicle d'Educació Infantil. Objectius, continguts i metodologia adequada per als nens i nenes de zero a tres anys.
14. La programació al segon cicle d'Educació Infantil. Objectius, continguts i propostes metodològiques més adequades per a aquest cicle. Les diferents unitats de programació. La continuïtat entre lEducació Infantil i Primària. Mesures curriculars i vies de coordinació.
15. La funció del mestre en educació infantil. La intencionalitat educativa. Relacions interactives entre el nen i leducador. El mestre com a membre de lequip educatiu i en la seva relació amb les famílies.
16. Lorganització dels espais i del temps. Criteris per a una adequada distribució i organització espacial i temporal. Ritmes i rutines quotidianes. Lavaluació dels espais i del temps.
17. Equipament, material didàctic i material curricular a Educació Infantil. Selecció, utilització i avaluació dels recursos materials.
18. El desenvolupament del llenguatge. Llenguatge i pensament. Evolució de la comprensió i lexpressió. La comunicació no verbal. Problemes més freqüents al llenguatge infantil.
19. L'ensenyament i l'aprenentatge de la llengua a l'educació infantil. Tècniques i recursos per a la comprensió i lexpressió oral. La intervenció educativa en cas de llengües en contacte.
20. La literatura infantil. El conte: el valor educatiu. Criteris per seleccionar, utilitzar i narrar contes orals o escrits. Activitats a partir del conte. La biblioteca d´aula.
21. Leducació musical en Educació Infantil. El descobriment del so i del silenci. Característiques i criteris de selecció de les activitats musicals. Els recursos didàctics. El folklore popular.
22. Evolució de lexpressió plàstica en els nens i nenes. Elements bàsics del llenguatge plàstic. Objectius, continguts, materials, activitats, estratègies metodològiques i davaluació de lexpressió plàstica. Models i estereotips.
23. Lexpressió corporal. El gest i el moviment. L'expressió corporal com a ajuda a la construcció de la identitat i de l'autonomia personal. Joc simbòlic i joc dramàtic. Les activitats dramàtiques.
24. La influència de la imatge al nen. La lectura i la interpretació d'imatges. El cinema, la televisió i la publicitat. Criteris de selecció i utilització de materials audiovisuals i de les noves tecnologies a l'Educació Infantil.
25. Formació de capacitats relacionades amb el desenvolupament logicomatemàtic. Recursos didàctics i activitats adequades a letapa dEducació Infantil.
26. L'àrea de llengua catalana i literatura a l'educació primària: enfocament i característiques. Contribució de làrea al desenvolupament de les competències bàsiques. Objectius, continguts i criteris davaluació. Relació amb altres àrees del currículum.
27. La literatura catalana en el context escolar. Manifestacions literàries més importants aplicades a leducació primària. Tècniques i estratègies dutilització de la literatura infantil. La biblioteca escolar com a recurs didàctic a l'educació literària.
28. L'àmbit de llengües a l'educació primària: ensenyament integrat. Transferència de coneixements duna llengua a una altra. Contribució des de les àrees lingüístiques a la consecució de la competència plurilingüe i intercultural.
experiencia
cualificados
de pago