
Curs de Guarda Rural
Homologats per la Secretaria d'Estat de Seguretat, Ministeri de l'Interior.
Informació
- Titulació acreditada per el Ministeri de l'Interior.
- Durada total: 60 hores.
- Horari: 16 a 21 h.
- Modalitat: Presencial.
- Aules espaioses i climatitzades.
Dates d'inscripció a les convocatòries:
- 1a convocatòria: 1 al 30 de març 2023 - Previsió examen MAIG.
- 2a convocatòria: 1 al 30 de setembre 2023 - Previsió examen NOVEMBRE.
Els aspirants a guardes rurals i a les seves especialitats de guarda de caça o guardapesca marítim que acreditin haver superat els respectius mòduls professionals de formació corresponents a la modalitat comuna de guarda rural i, si escau, de l'especialitat o especialitats a què concorrin, en els centres de formació de seguretat privada autoritzats per la Secretaria d'Estat de Seguretat o que hagin presentat declaració responsable i que compten amb professors acreditats per la Comissió de Valoració del Professorat de Seguretat Privada a l'àmbit de la Guàrdia Civil.
Els aspirants a les especialitats de guarda de caça o guardapesca marítim que, prèvia sol·licitud i expedició de la corresponent Targeta d'Identitat Professional, tinguin la condició de guardes rurals o es trobin en tràmits per a això i acreditin haver superat els respectius mòduls professionals de formació corresponents a les especialitats a què concorrin als centres de formació de seguretat privada autoritzats per la Secretaria d'Estat de Seguretat o que hagin presentat declaració responsable i que compten amb professors acreditats per la Comissió de Valoració del Professorat de Seguretat Privada en l'àmbit de la Guàrdia Civil.
Requisits
- Ser major dedat.
- Tenir la nacionalitat d'algun dels estats membres de la Unió Europea o d'un Estat parteix a l'Acord sobre l'Espai Econòmic Europeu, o bé que li sigui aplicable el que disposa la legislació sobre règim comunitari conforme al Reial Decret 240/2007, de 16 de febrer, sobre entrada, lliure circulació i residència en Espanya de ciutadans dels Estats membres de la Unió Europea i d'altres Estats parteix a l'Acord sobre l'Espai Econòmic Europeu, o ser nacional d'un tercer Estat que tingui subscrit amb Espanya un conveni internacional en què cada part reconegueu l'accés a l'exercici d'aquestes activitats als nacionals de l'altra.
- Estar en possessió del títol de Graduat en Educació Secundària Obligatòria, de tècnic, o altres equivalents a efectes professionals o superiors.
- Posseir l'aptitud psicofísica necessària per a l'exercici de les funcions de guarda rural, d'acord amb el que disposa el Reial decret 2487/1998 de 20 de novembre, pel qual es regula l'acreditació de l'aptitud psicofísica necessària per tenir i fer servir armes i per prestar serveis de seguretat privada.
- Mancar d'antecedents penals per delictes dolosos.
- No haver estat condemnat per intromissió il·legítima en l'àmbit de protecció del dret a l'honor, a la intimitat personal i familiar i a la pròpia imatge, o vulneració del secret de les comunicacions o d'altres drets fonamentals als cinc anys anteriors.
- No haver estat sancionat en els dos o quatre anys anteriors per infracció greu o molt greu, respectivament, en matèria de seguretat privada.
- No haver estat separat del servei a les Forces i Cossos de Seguretat, les Forces Armades espanyoles o del país de la seva nacionalitat o procedència en tots dos anys anteriors.
- Posseir el diploma o certificació acreditativa d'haver superat el curs o cursos específics als centres de formació per a guardes rurals i les seves especialitats.
Proves
Es realitzaran 2 proves:
La primera prova consisteix a contestar un qüestionari de 60 preguntes sobre el temari de matèries comunes.
La segona prova consisteix en la realització dels següents exercicis físics.
- Velocitat: Carrera 50 metres llisos.
- Potencia tren superior: Flexió de braços en suspensió pura (homes)
- Llançament de pilota medicinal (dones)
- Potencia tren inferior: Salt vertical
- Resistència general: Carrera d'1.000 metres llisos
Temari
ÀREA JURÍDICA
Dret Constitucional.
Tema 1. La Constitució Espanyola: Preàmbul. Títol Preliminar. Títol Primer: Dels Drets i Deures Fonamentals (Articles 15 al 19). Títol II: De la Corona (Article 56). Títol III: De les Corts Generals (Article 66). Títol IV: Del Govern i de l'Administració (Articles 97 i 98). Títol VI: Del Poder Judicial (Article 117). Títol VIII: De l'Organització Territorial de l'Estat (Article 137).
Dret Civil.
Tema 2. Classificació dels béns. La propietat. Usdefruit: Usdefruit en general. Servituds.
Dret Penal.
Tema 3. La infracció penal: Delictes i mancades, causes que eximeixen de la responsabilitat criminal, causes que atenuen la responsabilitat criminal, causes que agreugen la responsabilitat criminal. Persones criminalment responsables dels delictes i faltes.
Tema 4. L'homicidi i les seves formes. Lesions.
Tema 5. Delictes contra la llibertat: Detencions il·legals i segrestos. Amenaces. Coaccions. Tortures i altres delictes contra la integritat moral. L'omissió del deure socorro.
Tema 6. Delictes contra el patrimoni i contra l'ordre socioeconòmic: Furts, robatoris, extorsió, usurpació, danys, encobriment i conductes afins.
Tema 7. Delictes sobre l'ordenació del territori. Delictes sobre el patrimoni històric. Delictes contra els recursos naturals i el medi ambient. Delictes relatius a la protecció de la flora, fauna i animals domèstics.
Tema 8. Delictes d'incendis. Incendis forestals. Incendis en zones no forestals. Incendis en béns propis.
Tema 9. Faltes contra les persones, el patrimoni, els interessos generals i l'ordre públic.
Dret Processal Penal.
Tema 10. La denúncia. La detenció i drets del detingut.
Tema 11. Legislació sobre Patrimoni Natural i Biodiversitat: Protecció d'espais.
Tema 12. Vies pecuàries: Objecte, definició, naturalesa jurídica, tipus, conservació, creació, ampliació i restabliment. Desafectació i modificació del traçat. Ocupacions i aprofitament en les vies pecuàries. Usos compatibles i complementaris. Infraccions.
Tema 13. Reglament de Epizoòties. Definicions. Circulació i transport del bestiar: Guia d'origen i sanitat pecuària, procedir en cas que els bestiars circulin sense guia, conducció per camins, canyades i senderes. Cartilla ramadera.
Tema 14. Llei de Sanitat Animal: Obligació de comunicació de malalties de caràcter epizoòtic. Prevenció de les malalties dels animals.
Tema 15. Llei de Muntanyes: Concepte de muntanya. Competències de les Administracions Públiques. Classificació de les Muntanyes. Règim jurídic de les muntanyes demanials. Incendis forestals. Ús social de la muntanya. Infraccions: Tipificació de les infraccions.
Tema 16. Llei d'Aigües: Objecte de la Llei. Domini públic hidràulic de l'Estat: Béns que ho integren, llits riberes i marges, llacs, llacunes, embassaments i terrenys inundables, aqüífers, aigües procedents de la dessalació. Servituds legals. Usos comuns i privatius: Usos comuns, usos comuns especials subjectes a autorització, formes d'adquirir el dret a l'ús privatiu, extinció del dret a l'ús privatiu, usos privatius per disposició legal. Abocaments al domini públic hidràulic. Infraccions.
Tema 17. Seguretat Privada: El personal de seguretat: Habilitació i formació. Funcions, deures i responsabilitats: Col·laboració amb les Forces i Cossos de Seguretat. Principis d'actuació. Identificació. Custòdia d'armes i dels seus documents. Dipòsit d'armes. Exercicis de tir. Proves psicotècniques. Uniformes i distintius. Funcions dels Guardes rurals. Arma reglamentària. Utilització de gossos. Actuació en cas de delicte. Controls d'accés a immobles. Infraccions del personal de seguretat privada. Dret Administratiu Especial.
ÀREA SOCI-PROFESSIONAL
Tema 1. Deontologia professional: Principis d'actuació, ètica professional, tracte i relacions amb els ciutadans. Aparença externa.
Tema 2. Relacions amb les Forces i Cossos de Seguretat: Auxili i col·laboració, mitjans i mètodes d'enllaç i comunicació. Esments honorífics.
Tema 3. Règim jurídic dels Guardes rurals: Comeses, àmbit territorial d'actuació, règim laboral, documentació professional. Òrgans competents per a la gestió i control de l'actuació professional, formació, tinença i ús d'armes dels Guardes rurals.
Tema 4. Primers Auxilis.
ÀREA TÈCNIC-PROFESSIONAL
Tema 1. Mitjans de protecció i prevenció: Mitjos tècnics passius, seguretat física. Mitjans tècnics actius, seguretat electrònica. Control d'accessos. L'autoprotecció: Tècniques d'autoprotecció.
Tema 2. Identificació de persones: Tècniques de descripció de persones i coses.
Tema 3. La detenció. Formalitats i procediments. Escorcolls, registres i espuaments. La conducció i custòdia de detinguts.
Tema 4. Recollida i protecció de proves d'infraccions delictives o administratives.
Temes 5. Topografia: Elements geogràfics. Mapes, cartes, plànols i croquis. El terreny: Principals accidents del terreny. Corbes de nivell. Vessants, divisòries i tàlvegs.
Tema 6. Incendis forestals: Teoria del foc, fases del foc, causes dels incendis forestals, tipus d'incendis, prevenció, extinció, accions.
ÀREA INSTRUMENTAL
Tema 1. Aparells tècnics de comunicació i orientació que puguin ser utilitzats en la pràctica del servei: Radiotelèfons, emissores, telèfon mòbil.
Tema 2. Maneig i conservació de l'arma: Interrupcions més freqüents, conservació i neteja. Tècniques de Tir: Fonaments bàsics, postura de tir, presa d'elements de punteria, pressió sobre el disparador, errors més freqüents. Normes de seguretat en el seu maneig.
Tema 3. Tècniques d'ocupació de la defensa. Característica de la defensa. Casuística de la seva utilització.
experiencia
cualificados
de pago