Oposicions per a Infermeria DUI ICS

Oposicions per a Infermeria DUI ICS
Som líders en percentatge d'aprovats i assoliment de places a tot Catalunya.
Informació
- Titulació: Certificat d'assistència.
- Durada total: 8 a 10 mesos.
- Horari: 17 a 22 h.
- Modalitat: Presencial.
- Aules espaioses i climatitzades.
PLA DE REDUCCIÓ DE LA TEMPORALITAT GENERALITAT DE CATALUNYA.
Estabilització de l’ocupació pública.
El Govern de la Generalitat de Catalunya posarà en marxa el Pla d’estabilització de l’ocupació pública de l’Administració catalana (administració i serveis, docents i salut). Afecta un total de 59.000 llocs de treball, es vol reduir el percentatge d'interinitat al 8%, ara situat en un 35,5%, per a finals del 2024.
Per fer-ho, es durà a terme un procés d’estabilització extraordinari, que consta de tres vies: concurs de mèrits; concurs oposició i concursos oposició de les convocatòries ordinàries. Aquests procediments afecten llocs de treball ocupats ininterrompudament de forma temporal durant almenys els tres anys anteriors al 31 de desembre de 2020 i permetran estabilitzar 39.000 places. Els processos estaran formats de la següent forma:
Concurs de mèrits: per a aquells llocs ocupats interinament des d’abans de l’1 de gener del 2016:
- Són 26.000 llocs de treball i corresponen a un 44% dels llocs de treball temporals.
- Es valorarà, sobre 100 punts: els serveis prestats, estar en situació de servei actiu o assimilada, haver superat un procés selectiu anterior sense plaça o exercicis del mateix, els coneixements de català i l’acreditació de competències digitals.
- Si hi ha llocs que quedin deserts, passaran al concurs oposició d’estabilització.
Concurs oposició: per als llocs de treball que inicien l’ocupació temporal entre l’1 de gener del 2016 i el 31 de desembre del 2017:
- Són 13.000 llocs de treball i corresponen a un 22% dels llocs de treball temporals.
- Tindran una fase de mèrits amb una valoració del 40% i una fase d’oposició amb una valoració del 60%.
- Els exercicis de la fase d’oposició no seran eliminatoris de manera individual, però sí que ho serà la fase d’oposició en la seva globalitat. Posarà èmfasi en les competències i coneixements específics del cos, escala i categoria per sobre dels coneixements genèrics i en l’adequació del nombre i contingut dels temaris.
- Es realitzaran dos exercicis no eliminatoris: un test i un cas pràctic i ambdós tindran la mateixa valoració (1/2 cada exercici).
Els dos procediments són de lliure concurrència, és a dir que hi podrà participar tothom qui ho vulgui, estigui o no treballant a l’Administració.
Concursos oposició de les convocatòries ordinàries: Adreçades als altres 20.000 llocs de treball temporal restants s’hauran de proveir per mitjà dels concursos oposició de les convocatòries ordinàries corresponents a les ofertes públiques aprovades pel Govern. Les convocatòries corresponents a les ofertes públiques dels anys 2019, 2020, 2021 i 2022.
Des de AULA MAGNA disposem de diferents cursos per als següents processos selectius:
- Cos de Gestió Generalitat de Catalunya. (A2)
- Cos Administratius Generalitat de Catalunya. (C1)
- Cos Auxiliars Administratius Generalitat de Catalunya. (C2)
- Cos Subalterns Generalitat de Catalunya. (E)
- Cossos Especials Generalitat de Catalunya. (Matèries comunes).
- Cos Administratius ICS. (C1)
- Cos Auxiliars Administratius ICS. (C2)
Requisits
-
Ser espanyol/a o tenir la nacionalitat d'un Estat membre de la Unió Europea o de l'Espai Econòmic Europeu, o ostentar el dret a la lliure circulació de treballadors conforme al Tractat de la Unió Europea o altres tractats ratificats per Espanya, o tenir reconegut aquest dret per norma legal.
-
Tenir el títol de batxillerat elemental, de formació professional de primer grau, d’educació general bàsica, de graduat en ensenyament secundari obligatori (LOGSE), de tècnic (LOGSE), o equivalent, o qualsevol altre de nivell superior.
-
Haver complert 16 anys i no superar l'edat de la jubilació.
-
No estar separat del servei, mitjançant expedient disciplinari, de cap servei de salut o administració pública en els sis anys anteriors, ni inhabilitat per a l'exercici de funcions públiques.
-
Aptitud psicofísica per a l'exercici professional, acreditada per un certificat mèdic oficial.
Proves
El procediment de selecció dels aspiranes és el de concurs-oposició.
Fase d’Oposició
La fase d’oposició consisteix en realitzar 4 proves de caràcter obligatori i eliminatori i d’un exercici voluntari i no eliminatori:
Primer exercici: obligatori i eliminatori.
Consisteix en la resolució d’un test relatiu al temari.
Segon exercici (coneixements de Llengua Catalana i Llengua Castellana de caràcter obligatori i eliminatori).
Primera prova (coneixements de Llengua Catalana). Consisteix en un exercici que consta de dos parts: oral i escrita.
Primera part: consisteix en redactar un text entre 150 i 200 paraules relacionat amb les funcions de les places objecte de convocatòria, i la resposta a un qüestionari sobre aspectos lingüístics.
Segona part: expresió oral amb la lectura en veu alta d’un text i una conversa guiada.
El temps per a realitzar l'exercici serà de 75 minuts com a màxim per a la primera part i 20 minuts per a la segona. Queden exclosos de realitzar la prova els aspirants que acreditin que estan en possessió del Nivell C o equivalent.
Segona prova (coneixements de Llengua Castellana). Consisteix en una redacció de 200 paraules com a mínim, i en mantenir una conversa. De caràcter obligatori i eliminatori per als aspirants que no tinguin la nacionalitat espanyola i que no estiguin exempts. El temps no pot ser superior a 45 minuts per a la primera part i 15 minuts per a la segona.
Tercer exercici (Supòsit pràctic obligatori i eliminatori).
Consisteix a resoldre per escrit un supòsit pràctic o més d'un que el tribunal ha de determinar. Per a la realització d'aquesta prova el tribunal podrà determinar si els aspirants poden disposar del material i la documentació en suport paper que creguin convenient.
Quart exercici (Supòsit practice obligatori i eliminatori).
Acreditació de les competències de la categoria corresponent.
Cinquè exercici (voluntari i no eliminatori)
Les persones que hagin superat la fase d'oposició podran ser convocades pel tribunal corresponent a realitzar una prova voluntària i no eliminatòria sobre el coneixement de matèries concretes relacionades amb les funcions pròpies de la categoria a la qual s'opta, la qual tindrà una puntuació addicional del 10% sobre el total del valor de la fase d'oposició.
Fase de concurs.
En la fase de concurs, que no té caràcter eliminatori, es valoraran únicament els mèrits que s'indiqui a la convocatòria.
Temari
- Explicació dels continguts del temari.
- Realització de tests del contingut del temari.
- Preparació dels test psicotècnics, actitudinals i de personalitat.
- Realització i correcció de test de personalitat i proves actitudinals.
- Realització de casos pràctics.
- Simulacres d'examen.
*Opcionalment, si l'alumne no té acreditat el nivell C de català, podrà comptar amb un filòleg del centre.
TEMES GENERALS
- El sistema sanitari integral d'utilització pública de Catalunya (SISCAT): concepte. El Pla de salut de Catalunya: principis generals. L'empresa pública Institut Català de la Salut. Missió, visió i valors. Els Estatuts de l'Institut Català de la Salut: naturalesa i adscripció de l'Institut Català de la Salut.
- L'Estatut marc del personal estatutari dels serveis de salut: objecte, àmbit d'aplicació, drets i deures del personal estatutari. L'Estatut bàsic de l'empleat públic: objecte i àmbit d'aplicació, codi de conducta dels empleats públics. El II Acord de la mesa sectorial de negociació de sanitat sobre les condicions de treball del personal estatutari de l'Institut Català de la Salut: regulació de la carrera professional, la direcció per objectius i la retribució variable.
- Drets i deures de la ciutadania en relació amb la salut i l'atenció sanitària: dret d'informació sanitària del pacient. Dret a la intimitat i confidencialitat del pacient. Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal: àmbit d'aplicació, conceptes bàsics, principis de la protecció de dades. Canvis introduïts pel Reglament General de Protecció de dades, 2016/679, del Parlament Europeu i del Consell, de 27 d'abril de 2016: Disposicions i Principis. La figura del Delegat de protecció de dades (articles 37, 38 i 39).
- Llei de prevenció de riscos laborals: conceptes bàsics, drets i obligacions en matèria de seguretat i salut en el treball. Funcions del Serveis de prevenció. Organització de recursos per a les activitats preventives. Protocol per a la prevenció, la detecció, l'actuació i la resolució de situacions d'assetjament sexual, per raó de sexe, de l'orientació sexual i/o de la identitat sexual a l'Administració de la Generalitat de Catalunya.
- Llei 17/2015, del 21 de juliol, d'igualtat efectiva de dones i homes: objecte i finalitats. Principis d'actuació dels poders públics. Llei 5/2008, del 24 d'abril, del dret de les dones a eradicar la violència masclista: objecte i finalitat.
- Qualitat: concepte i definició. Qualitat tècnica i qualitat percebuda: concepte. El cicle de millora contínua: planificar, implantar, avaluar i activar (cicle PDCA). Resolució de problemes: el diagrama causa-efecte.
- Competències digitals. Ofimàtica, intranet, internet, correu electrònic, en relació amb el tractament de les dades i les funcions assistencials.
Temari específic per a la categoria de diplomat/ada sanitari/ària en infermeria (subgrup A2)
La persona aspirant ha de demostrar competència professional en els camps d'actuació propis, amb coneixements, habilitats i actituds en activitats de promoció, manteniment, prevenció, protecció i recuperació de la salut des del punt de vista de la infermeria, amb visió integral que respecti els principis ètics, morals i culturals de la persona.
Igualment, ha de conèixer les teories i normes de l'exercici professional d'infermeria i saber aplicar-les d'acord amb els estàndards definits per a una pràctica professional responsable.
- Tenir cura de la persona, la família i la comunitat
- Conèixer i incorporar a la pràctica els aspectes ètics de la prestació de cures, el codi deontològic i el codi ètic de la disciplina infermera.
- Conèixer i saber aplicar el desenvolupament teòric infermer, els fonaments teòrics i metodològics disciplinaris, el procés d'atenció d'infermeria i els llenguatges clínics.
- Aconseguir en la relació terapèutica una comunicació efectiva mitjançant tècniques de comunicació bàsiques i avançades. Saber aplicar estils de comunicació en la comunicació verbal i no verbal i saber gestionar la comunicació en situacions de crisi.
- Conèixer i saber aplicar els aspectes bàsics de la metodologia de la recerca clínica, epidemiològica i qualitativa.
- Desenvolupar accions conduents a la promoció de la salut social, pública i comunitària i promoure la salut i l'autonomia del pacient. Desenvolupar també accions dirigides a la prevenció de la malaltia, el deteriorament i la dependència. Conèixer el concepte de cronicitat.
- Conèixer els factors de risc en les diferents etapes del cicle vital. Saber identificar els aspectes específics de l'atenció a la salut dels infants i adolescents, i els aspectes específics de l'atenció a la salut dels ancians.
- Saber valorar la salut familiar, la dinàmica, el funcionament i els rols familiars. Conèixer els atributs de la família funcional/disfuncional i conèixer les teories sobre vinculació afectiva.
- Valorar, diagnosticar i abordar problemes de salut reals i de risc
- Conèixer i saber aplicar el procés de cures en situacions d'urgència o emergència.
- Conèixer i saber aplicar el procés de cures en l'embaràs, part i puerperi.
- Conèixer i saber aplicar el procés de cures a les persones amb problemes cardiocirculatoris i/o respiratoris.
- Conèixer i saber aplicar el procés de cures a les persones amb problemes nefrourinaris i/o de l'aparell reproductor.
- Conèixer i saber aplicar el procés de cures a les persones amb problemes nutricionals, metabòlics i/o endocrinològics.
- Conèixer i saber aplicar el procés de cures a les persones amb problemes neurològics i/o musculars i esquelètics.
- Conèixer i saber aplicar el procés de cures a les persones amb problemes infecciosos i/o parasitaris.
- Conèixer i saber aplicar el procés de cures a les persones amb problemes digestius, hepatobiliars o pancreàtics.
- Conèixer i saber aplicar el procés de cures a les persones amb problemes cutanis i/o tegumentaris.
- Conèixer i saber aplicar el procés de cures a les persones amb problemes dels òrgans hematopoètics, la sang o el sistema immunitari.
- Conèixer i saber aplicar el procés de cures a les persones amb problemes maxil·lofacials, otorinolaringològics i/o oftalmològics.
- Conèixer i saber aplicar el procés de cures a les persones amb problemes multiorgànics/multisistèmics.
- Conèixer i saber aplicar el procés de cures a les persones amb problemes mentals, del comportament (incloses les addiccions) i de vulnerabilitat social.
- Conèixer i saber aplicar el procés de cures a la persona en situació de malaltia terminal.
*Procés de cures (...) inclou com a mínim els coneixements d'anatomia i fisiologia, fisiopatologia, valoració/avaluació, diagnòstic, detecció precoç i actuació.
- Ajudar el pacient en el compliment del tractament i saber fer-lo partícip
- Conèixer i saber adequar les accions de l'educació sanitària. Conèixer i saber aplicar els models d'intervenció educativa per a la salut, els mètodes i procediments educatius, els conceptes i indicadors de seguiment i compliment, adhesió i adherència al tractament i/o als consells de salut.
- Conèixer i saber aplicar les bases de la farmacologia clínica, principals grups de medicaments: generalitats, accions, usos, principals efectes secundaris/adversos, principals incompatibilitats. Saber administrar els medicaments i fer les cures associades a l'administració de medicaments: conèixer i saber aplicar les tècniques de conservació, preparació i administració, comprovacions de seguretat, càlcul de dosi, càlcul de velocitat de perfusió, paràmetres de valoració –pre, trans i/o post–administració, cures associades, avaluació de la resposta terapèutica i educació sanitària per al maneig de la medicació.
- Conèixer les tècniques en nutrició i dietètica. Saber indicar l'administració de dietes terapèutiques i la nutrició artificial. Conèixer i saber adequar les accions de l'educació nutricional.
- Conèixer i saber aplicar les intervencions, tècniques i procediments associats al pla terapèutic i al pla de cures.
- Contribuir a garantir la seguretat del pacient i gestionar el procés assistencial
- Conèixer i saber aplicar els principis d'asèpsia i esterilització. Saber desenvolupar accions conduents a la prevenció i abordatge de la infecció nosocomial i de les infeccions relacionades amb l'assistència sanitària. Conèixer i saber aplicar les mesures d'aïllaments i les precaucions que cal aplicar.
- Conèixer els programes de seguretat clínica, la teoria de l'error humà en l'atenció de la salut i els conceptes de seguretat clínica. Conèixer el sistema de prevenció d'errors i d'esdeveniments adversos.
- Prevenir les caigudes i disminuir les lesions. Conèixer i saber aplicar el sistema de seguretat farmacològica i transfusional, el sistema de seguretat periquirúrgica i periintervencionista. Conèixer i saber determinar l'eficàcia de la conciliació de medicació.
- Facilitar el procés d'adaptació i saber gestionar l'afrontament al nou estat de salut
- Conèixer i saber aplicar les teories de l'estrès i l'afrontament, i els mecanismes i estratègies d'adaptació i afrontament.
- Conèixer el procés d'adaptació i afrontament a la malaltia, discapacitat o situació vital. Saber valorar, diagnosticar i abordar els problemes i complicacions associades amb els processos d'afrontament i intervencions de suport.
- Saber fer intervenció d'atenció a la família/cuidador de persones amb malalties cròniques, discapacitats o estats de fragilitat. Saber identificar les necessitats per fer l'adaptació i afrontament del cuidador/família. Saber prevenir la claudicació familiar i del cansament del rol de cuidador. Saber valorar, diagnosticar i intervenir en aquest àmbit.
- Conèixer el procés de dol i saber detectar el dol funcional i el dol disfuncional.
- Prevenció de riscos laborals.
- Risc biològic, tipus d'agents biològics, vies d'entrada i contagi; mesures de precaució estàndard; mesures d'aïllament; prevenció de lesions amb material punxant o tallant; gestió del residu sanitari. Risc químic: ús segur d'agents desinfectant. Riscos físics: mesures de protecció pel que fa a les radiacions ionitzants i no ionitzants. Riscos ergonòmics: treball amb pantalles de visualització; manipulació manual de càrregues, mobilització de pacients. Factors de risc específics associats a la seguretat: incendis i explosió, productes químics, seguretat vial i equips de treball. Actuacions en cas d'emergència: incendis. Riscos psicològics i socials: organització del treball. Jornades perllongades i torns. Tècniques de gestió de l'estrès. Situacions de violència.
- Perfil competencial
Adequació al canvi i flexibilitat. Orientació al servei. Treball en equip i cooperació. Capacitat resolutiva i presa de decisions. Comunicació i persuasió. Millora i aprenentatge permanents.
experiencia
cualificados
de pago